> Experiències > Cal cases, una experiencia de vida comunitaria

Tornar al mapa

Cal cases, una experiencia de vida comunitaria

0
  comunidad, otro modelo de vivienda

Organització/Grup

Cal Cases

Comunitat autònoma

Catalunya

Nom de l'Experiència Transformadora

Cal cases, una experiencia de vida comunitaria

Paraules clau

comunidad, otro modelo de vivienda

Resum de l'Experiència

Som 31 persones. Dones, homes, nens i nenes de procedència urbana principalment, preocupats per trobar una alternativa de vida diferent a l’actual model individualista i consumista, on predominin els valors cooperatius, solidaris i ètics.

Són vàries les motivacions que ens porten a voler viure en comunitat i a començar un procés real per aconseguir aquest objectiu:

Augmentar la coherència personal i col·lectiva entre ideologia i pràctica quotidiana.

Voler experimentar un model de convivència col·lectiva i comunitària.

Voler una major integració de la pròpia vida amb la natura.

Estar a gust amb gent que comparteix un projecte comú, creant xarxa

permanent de caliu humà.

Tendir cap un model de vida més autònom: autogestió, autosuficiència

(energètica, alimentària, etc)

Crear una alternativa al model d’habitatge actual, tant a nivell

econòmic com a nivell de sostenibilitat.

Facilitar el creixement personal i emocional arran de compartir amb la

resta de persones del grup.

Des de 2007 estem construint el projecte tan materialment com en la seva ànima i continuem en això, construint comunitat des de la diversitat i l’estima … El camí és llarg i hi ha molta feina per fer…

Procès de l'Experiència

Venim de l’Ateneu Rosa de Foc, i de processos d’activisme polític. Aquests temps de treball conjunt, entre la majoria del grup, fa que estem avinguts al treball col·lectiu. Malgrat que es porta un cert temps treballant com a “comunitat”, no és un grup molt madurat però sí que hi ha bon vincle afectiu.
Varem estar tres anys madurant el projecte en assemblees, reunions, sortidesm convivencies, etc... al voltant de l'espai de l'ateneu, fisn que ens va sorguir la possibilitat d'accedir a la finca de Cal cases. Un cop allí, varem estar dos anys per culminar el procés d'incorporació de totes les persones que estavem interesades.
Actualment, després de 6 anys, estem en la darrera fase de bioconstrucció que permetra que cadascuna de les families que hi vivim tingui un espai intim.

Escriure sobre aquesta petita-gran aventura, es fa difícil perquè té molts inicis, histories i vivències en paral·lel sobre tot en el imaginari individual i col·lectiu i en alguns casos en la pràctica.

Actor@s/Agents

Sóm una colla de gent activista i compromesa. No hi ha més organitzacio darrera que la conformem nosaltres mateixes.
Estem enxarxats sobretot a la comarca pero mantenim vincles amb molt moviments socials producte d'anys de militancia. les xarxes les mantenim a diferents nivells.

Recursos

recursos materials: diners propis i de la banca ética (fiare); a tarves de les xarxes d'intercanvi, formals o informals;
Humans: el grup mateix i els i les voluntaries que han anat passant tot aquest temps

Transformació

La construcció i la gestió de l’habitatge es pot fer de manera molt diferent de la capitalista: ens referim a les cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús, les cooperatives d’habitatge per ajuda mútua i l’experiència d’habitatge del poble de Marinaleda (Sevilla).

Les cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús van néixer a principis de segle XX; actualment la seva forma més estesa és el model andel, que atorga la propietat dels immobles a la cooperativa d’habitatge, la qual cedeix aquests en usdefruit als socis a canvi d’un lloguer. El dret d’ús de l’habitatge pot ser indefinit, transmès i heretat. El primer andel es crea a Dinamarca el 1911; avui a Copenhaguen una de cada tres persones viu en un dels 180.000 habitatges andel existents i el model s’ha estès a tots els països escandinaus.

Cada persona que accedeix a un habitatge andel paga una entrada que oscil·la entre els 3.000 i els 30.000 euros, segons la superfície, la ubicació de l’habitatge i la renda personal. Aquesta entrada se li retorna quan abandona el pis. El lloguer és fix i serveix per fer front a l’endeutament que ha suposat la construcció de l’andel i a les despeses de manteniment quan s’ha amortitzat l’endeutament inicial normalment s’abarateix.

L’andel és també un model transparent en què estan molt ben definits els drets, els deures i les maneres d’accedir a un habitatge. Hi ha andels que disposen de serveis comuns, i alguns són autèntiques comunitats.

El model de cessió d’ús arriba a Catalunya l’any 2004 introduït per Sostre Cívic, que promou l’accés a l’habitatge a través del model de cooperativa de cessió d’ús. Amb aquest model, la propietat dels habitatges està en mans d’una cooperativa els socis de la qual són els usuaris dels habitatges, que gaudeixen del seu ús indefinit.

Els usuaris dels habitatges participen en les decisions de tot el que afecta el pis, és a dir, el seu disseny i els acabats, les obres de manteniment i les millores que s’han de fer, la gestió de l’energia, l’aigua i els residus, així com la gestió dels espais comunitaris. El dret d’ús es pot heretar i quan un usuari marxa ha de tornar-lo a la cooperativa.

A Catalunya, ja hi ha alguns habitatges cooperatius en cessió d’ús. És el cas de Cal Cases, una masia situada al terme municipal de Santa Maria d’Oló (Bages), una experiència comunitària iniciada el 2007. També alguns ajuntaments s’han interessat per aquest model.

Altres aspectes

Com que a més d'una experiencia d'habitatge es tracta d'una experiencia de vida, doncs els axcpectes que treballem abracen totes les dimensions de la vida. I mirem de treballar-los tots, a un ritme prudencial.

Aprenentatges i potencialitats

Aprenentatjes n'hi han molts. sobretot en el camp pràctic i manual (construcció, horta, etc...), pero també en aspectes més emocional (treball de procesos).
Difonem l'experiencia en jornades y xerrades en espacis alternatius. I també obrin la casa grups que poden venir a copmpartir amb nosaltres per un o varis dies.

Avaluació

El pripi ritme del projecte ens porta a fer avalaucions puntuals quan podem ser-hi totes.