> Experiencias > xarxa d’escoles públiques actives, Vilamagore endavant!

Volver al mapa

xarxa d'escoles públiques actives, Vilamagore endavant!

0
  educació, innovació, escoles públiques actives,

Organització/Grup

entitat Vilamagore endavant!

Comunitat autònoma

Catalunya

Nom de l'Experiència Transformadora

xarxa d'escoles públiques actives, Vilamagore endavant!

Paraules clau

educació, innovació, escoles públiques actives,

Resum de l'Experiència

Som educadors, personal no-docent, mares, pares, avis.. membres de la Comunitat Educativa que hem creat una Plataforma per difondre i potenciar el projecte de l’escola Vilamagore apostant per la innovació en l’àmbit educatiu.

Si bé és cert que la societat està canviant, els processos per adequar el sistema educatiu són lents i necessiten de la comunitat educativa per desenvolupar-se amb eficàcia. Entre tots podem fer crèixer la necessària evolució de l'educació per a que els nostres nens assegurin un futur, construeixin en la diversitat, aprenguin a aprendre. Els mestres i l'escola són peces fonamentals de l'engranatge, però necessiten del suport de les famílies i de l'administració per poder arribar a la seva fita.
Per aquest motiu ens ajuntem, per donar suport, força i sentit al projecte educatiu que hem escollit. Per protegir-lo, per difondre'l.

Estem creant una XEPAC (xarxa d'escoles públiques actives catalana) per a assolir i donar espai a totes les escoles i comunitats educatives que aposten pel repte d'innovar, transformar, donar cabuda a la diversitat i apostar per una canvi en l'educació pública.

Procès de l'Experiència

El projecte educatiu de la nostra escola (com a punt de partida) l'escola Vilamagore de Sant Pere de Vilamajor es veu afectat per les retallades i tot i tenir demanda no es valora per part del departament d'ensenyament i l'any vinent no ofertarà el curs de P3. Sabem que les escoles públiques amb projectes vivencials i actius són les més afectades i les primeres a desaparèixer per què no són "projectes consolidats".
Moltes famílies busquen aquest tipus d'educació i no saben on cercar-lo.
Per això volem crear aquesta xarxa per donar-nos visibilitat i treballar plegats compartint experiències i projectes similars.
Donant a conèixer els nostres projectes i protegint la seva continuitat.

Actor@s/Agents

En el projecte en concret de la XEPAC ja comptem amb les escoles:
El Calderí de Caldes de Montbui
Joan Corominas de Mataró
Ítaca de Manresa
Els Encants de Barcelona
Olga Xirinacs de Tarragona (escola malauradament ja desapareguda)
Manquen unes quantes més de les que encara no hem rebut resposta.

Els projectes de l'entitat Vilamagore endavant! són també recolzats per l'ampa de l'escola Vilamagore i puntualment per alguns ajuntaments, així com la Plataforma Cap escola es tanca, creada per l'entitat per a lluitar contra el tancament de les escoles públiques: Can Montllor de Terrassa, Gil Cristià de Selva del Camp, El Castell de Tona, Sant Baldiri de Llicà d'amunt i Vilamagore de Sant Pere.

Recursos

Com a entitat tenim actualment 140 socis que tot i no establir quotes, aporten materials sota la seva despesa pròpia per temes puntuals, però el més valorat és el temps d'implicació que no té preu. L'ampa de l'escola Vilamagore col·labora i tenim previst demanar crowfunding per a temes puntuals als socis i simpatitzants. Ara estem presentant un sol·lititud de subvenció a l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor per a diversos projectes (jornada educativa, xepac, conferències, trobades, activitats, projectes intinerants...)

Transformació

El sistema educatiu públic actual comença a tenir diversitat en l'àmbit pedagògic i no ens podem permetre perdre apostes de canvi i d'emprar noves metodologies en l'ensenyament per combatre el fracàs escolar.
Cada vegada hi han més famílies que volem tenir l'oportunitat de gaudir d'un projecte educatiu innovador, actiu i vivencial on els nostres fills i filles siguin els veritables protagonistes del seu aprenentatge. Donar-nos a conèixer ha generat que cada vegada hi hagin més persones implicades en l'educació dels seus nens i nenes i de mestres vocacionals que lluiten per un canvi en l'educació i una mirada més respectuosa a l'infant. Creiem que tothom ha de poder accedir a aquest tipus d'educació i s'hauríen de respectar les nostres eleccions de projecte educatiu independentment de les demografies i els "empadronaments".
La diversitat de projectes educatius en l'escola pública és una riquesa. Malauradament som poques escoles que hi aposten i estem en perill de continuitat perquè se'ns valora amb termes econòmics i demogràfics i no en demanda i qualitat educativa.
(amb els projectes de difusió de la nostra escola vam tenir 27 famílies interessades a inscriure els seus fills com a 1a opció en el nostre centre)

En l'educació està el futur.
No l'homogeneitzem o perillarà.

Altres aspectes

La nostra escola i els projectes educatius actius i vivencials públics, dónen qualitat d'educació a tothom (sense excloure a ningú)
No s'usen llibres i per tant els criteris de sostenibilitat hi són, educant en el reciclatge i en formar alumnes crítics i compromesos amb l'entorn.
La implicació de le famílies és fonamental i el treball dels mestres totalment volcat en cada alumne/a integrant i treballant la diversitat. Tothom és important en aquest gran engranatge. Tots els nens/es són únics i amb talents potencials per descobrir.

Aprenentatges i potencialitats

Usem les noves tecnologies per comunicar-nos, tot i que de tant en tant ens reunim presencialment per posar en comú l'apres i el que queda per fer. El nostre bloc http://vilamagorendavant.blogspot.com és el punt de partida i de trobada: informem i publiquem tot intentant ser el més transparents possibles. Encara ens queda molt camí per recòrrer.

Avaluació

Aquest any ens vam marcar un planning d'actuació (adjunt): per promoure el projecte, l'escola i crear la XEPAC.
Els resultats obtinguts han estat més que satisfactoris: nous socis, més de 32 famílies interessades en el projecte educatiu que segueixen el nostre pas, la creació d'un documental de l'escola per difondre el projecte educatiu (no es pot defensar el que no es coneix, sempre primer parlem-ne i ensenyem, acceptem les crítiques constructives i seguim sempre endavant!) i la xarxa d'escoles públiques actives catalanes en la que ja tenim 5 escoles adherides.
Fora d'aquesta planificació (enllestida i acabada al Febrer) i analitzant que la recollida de signatures i de les 27 famílies que volien entrar a P3, les reunions fetes i pendents amb departament d'ensenyament, d'inspecció, de benestar i família... no va ser suficient doncs el departament d'ensenyament va fer cas omís als nostres requeriments, vam crear la plataforma CAP ESCOLA ES TANCA per a incidir en el greuge que suposa el tancament de qualsevol escola pública. Tot i que les altres escoles de la plataforma no tenen projectes educatius diferents com el nostre, entenem que cap escola pública s'ha de tancar: L'educació ha d'estar protegida de les retallades, sempre i quan no s'hagi consensuat amb la comunitat educativa.
També és satisfactori haver obtingut propostes de resolució (en el cas de la nostre escola) unànimes de tot el Parlament de Catalunya.

Amb tota la tasca feta i per fer ens adonem que és important seguir endavant, tot i no haver aconseguit fruits "tangibles" però sí estem obtenint "sensibilització social". No podrem ofertar p3 l'any vinent, i se'ns confirma que tancarem l'escola progressivament des del departament d'ensenyament. Nosaltres creiem que un projecte així no pot acabar i seguirem lluitant per difondre'l i per conscienciar a tothom de que una altra educació és possible.
Volem donar a conèixer arreu el valor de la tasca de molts mestres i professionals que aposten per erradicar el fracàs escolar i innoven i tenen una mirada respectuosa a l'infant, entenent que cada nen te un procés maduratiu diferent. Gràcies a aquests projectes educatius moltes famílies els hem mimetitzat com a projectes de vida. Construim un futur millor, un millor país.. i això comença en l'educació.