> Experiències transformadores i de canvi social

 Experiències transformadores i de canvi social

Comencem una nova etapa cap a la III Trobada d’ Experiències Transformadores: el de les inscripcions. Ja podeu veure el Programa en aquest blog.

Ens agradaria explicar-vos alguns aspectes del procés de construcció de la Trobada:

 • És un procés constructiu on la participació de les diverses entitats que col·laboren i que participaran és molt important.
 • Hem realitzat diverses reunions amb les organitzacions col·laboradores on hem estat debatent: com voldríem que fos aquest espai d’intercanvi, els continguts, quins eren els nostres objectius, com preparar la metodologia, la logística, la elaboració dels criteris de valoració de les experiències, la importància d’aquesta III Trobada com activitat prèvia al IV Congreso de educación.
 • S’ha creat diversos equips de treball: comitè estatal i local de organització, comissió de gènere, comissió de valoració de les experiències, equip metodològic i equip de logística.
 • També cal destacar que tot el programa s’ha anat construint a partir dels debats mantinguts amb els equips estatals i locals, seguint la lògica de l’educació en procés, de la construcció d’una vida vivible i per a la sostenibilitat de la vida.
 • S’han presentat 63 experiències i hi ha hagut un procés de selecció. Alguns aspectes que s’han valorat tenen a veure amb les temàtiques de les experiències i l’aspecte territorial. Ha estat un procés molt complicat perquè totes les experiències són molt interessants. Podeu veure-les aquí.
 • Per una banda, s’ha tingut present que el centre on es realitzarà sigui coherent amb la Trobada, per aquest motiu s’ha escollit l’Alberg Centre de l’Esplai en El Prat de Llobregat, perquè la seva estructura està pensada en la sostenibilitat dels recursos. Per altra banda ens ofereix menjar ecològic i de proximitat.
 • Un repte important és que la mateixa Trobada sigui una experiència d’educació crítica i transformadora. Aquest aspecte el podem valorar des dels diferents elements que hi intervenen:

  1. Visió local-global: Dins el programa hem tingut presents experiències de països de Llatinoamèrica i Centreamèrica, estatals (experiències seleccionades) i locals (amb la visita guiada per les Entitats del Barri de St. Cosme, on està situat l’Alberg)
  2. Construcció col·lectiva del coneixement i de diàleg als espais de la Trobada. La metodologia de la trobada és molt important i, per això hem creat l’equip metodològic.
   Volem que tota la Trobada sigui un procés d’aprenentatge i d’intercanvi: entre les persones que assistirem, les diferents experiències, amb les aportacions de Alicia, Jaume, Oscar i la PDTG-Perú. Així com, mitjançant les activitats que es proposen: teatre social, clownclusions, visita a les entitats del barri i l’espai ludoteca.
  3. Mirada feminista: Hem creat una comissió de gènere per a poder donar aquesta mirada a la Trobada. Aquest equip està fent seguiment dels continguts de la Trobada i també realitzarà un treball d’observació durant la seva realització.
  4. Sostenibilitat social i mediambiental: Volem seguir uns criteris per a la cura del nostre entorn durant les jornades (tant de les persones, com de l’espai).

   1. En coherència amb la Trobada hem escollit l’Alberg Centre de l’Esplai que segueix criteris mediambientals i que inclou al servei de menjador alguns productes de producció ecològica i local.
   2. Es prioritzarà com a mitjà de transport el tren i hem creat un apartat d’anuncis al blog, on es poden realitzar intercanvis en el transport i/o l’allotjament per a les persones que prefereixin aquesta opció.

Benvingudes/ts al blog de la III Trobada d’Experiències Transformadores, que tindrà lloc el 6, 7 i 8 de desembre de 2013 a Barcelona. En aquesta trobada volem parlar d’educació, d’una educació per a la transformació social, d’una educació en i per a temps de crisis.

Tenim el convenciment que les diferents propostes i iniciatives que estan sorgint al carrer, als pobles, a les ciutats per donar resposta a aquesta crisi són totes elles educatives.

I per què? Perquè quan parlem d’educació no ens referim tant sols a l’educació que s’imparteix a l’escola, a la universitat, a les famílies etc. sinó que ens referim també a l’educació que trobem al carrer, en les experiències col·lectives, que es construeixen entre persones, entre la comunitat, entre els pobles. Experiències creatives, que reivindiquen els drets de les persones o que busquen solucions, alternatives o canvis concrets socials, econòmics, culturals, etc.

És per això que volem fer visibles aquelles iniciatives, projectes, activitats que aborden, amb una visió holística, les causes, efectes, i possibles respostes col·lectives a les diverses situacions, simultànies i interrelacionades, que estem vivint. Una gran crisi “de civilització”, de valors, que es tradueix en una crisi econòmica, social, alimentària, energètica, climàtica, de la biodiversitat, de la cura personal i de la reproducció social de la vida humana.

Aquest blog vol ser un espai d’intercanvi d’experiències a disposició del professorat, les escoles, els espais d’educació no formal, les entitats, les associacions, els mitjans de comunicació, les comunitats, els centres cívics, les xarxes socials, les organitzacions ecologistes, de dones, les plataformes i moviments socials… Expliqueu-nos des d’ara mateix el vostre projecte, entre totes i tots n’extraurem els elements educatius i reflexionarem al voltant de quina és l’educació que volem per al futur.

Com podeu participar? a l’apartat Experiències, ompliu totes les dades explicant la vostra experiència i envieu-nos-la!!!

Recordeu que el termini per enviar les vostres experiències és del 4 de juny al 31 de juliol del 2013.